Bono, emre yazılı senet veya halk arasındaki adıysa sadece senet, ticaretin olmazsa olmaz unsurlarındandır.
Bono, gerçek veya tüzel kişiler tarafından düzenlenen bir ödeme belgesidir. Noter veya herhangi bir resmi kurum tarafından tasdik edilmesine gerek duyulmadan düzenlenebilen, belirli şekilde şartlarına sahip bir belgedir.
Sahte imza ile bono düzenlenmesi maalesef oldukça yaygın bir durumdur. Bono, özel kişiler tarafından oluşturulan bir belge olmasına rağmen sahte düzenlenmesi hususu için Türk ceza Kanunu’nda özel bir düzenleme yapılmıştır.
Türk Ceza Kanunu’nda bazı belgeler özel kişiler tarafından düzenlenmesine rağmen resmi belge hükmünde kabul edilmektedir.
Madde 210- (1) Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun, emre veya hamile yazılı kambiyo senedi, emtiayı temsil eden belge, hisse senedi, tahvil veya vasiyetname olması halinde, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
(2) Gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması halinde, resmi belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
Emre yazılı kambiyo senedi olan bononun TCK m.210 gereği resmi belge hükmünde olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle sahte bono düzenlenmesi durumunda TCK m.207 Özel Belgede Sahtecilik maddesi yerine TCK m.204 uygulama alanı bulacaktır.
Resmi belgede sahtecilik
Madde 204- (1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
İlk Yorumu Siz Yapın